Ha a pizzára gondolunk, több, mint valószínű, hogy feltétként ott szerepel rajta az aranyló, olvasztott sajt is – sőt, lehet többféle is egyszerre, akár a sajt nem csak a pizzán, hanem magában a pizzában is a kedvencünk lehet. A pizza sajttal készül, de sok pizzánál már nem csak, mint feltét szerepel a sajt, hanem mint töltelék a szélekben.
A sajt és a pizza kéz a kézben jár, sokunk számára elképzelhetetlen a pizza sajt nélkül.
Vagy mégsem?
Való igaz, hogy a pizzák egyik alap összetevője a sajt, azonban, mint mindenhol, itt is akad kivétel.
Pizza Marinara
Egyike az eredeti, nagy múltú nápolyi pizzáknak a Margherita mellett, azonban mozzarella sajtos párjával ellentétben, a pizza Marinara feltétjei között egyáltalán nem szerepel a sajt.
Ezt a pizzakülönlegességet paradicsomszósszal, oregánóval, fokhagymával és extra szűz olívaolajjal készítik – míg a Margherita pizzára kerül mozzarella és parmezán sajt is, a Marinara egy teljesen sajtmentes pizza.
Az első Marinara pizzák készítését 1734-1735 körülre saccolják, azonban éttermek helyett régebben ez a pizza a nápolyi tengerészek kedvelt étele volt, amit szívesen fogyasztottak tengeri kalandozásaik előtt, közben és után is. A Marinara pizzára olyan hozzávalók kerülnek, amik képesek sokáig elállni, így a hajókon is megőrizték minőségüket. Ebből adódóan a Marinara nem csak finom, hanem egy praktikus étel is volt a fedélzeten, ami később a szárazföldet is meghódította.
Persze ez inkább helyi legenda és történelmi érdekesség, mint kész tények: az azonban igaz, hogy tényleg Olaszországból, pontosabban Nápolyból ered ez a sajtmentes pizza.
Miért jó a sajt a pizzán?
A legnyilvánvalóbb válasz erre talán a legegyszerűbb is: mert szeretjük a sajtot! A sajt a pizzán egy felejthetetlen ízvilágot eredményez, legyen az egy, vagy akár többféle sajt harmóniája egyszerre.
Az ízvilág mellett sokan a sajtot a textúrája miatt is szeretik a pizzán, itt azonban mindenkinek meg szokott lenni a maga preferenciája: valaki azt szereti, ha igazán nyúlós a sajt a pizzán, valaki azonban a tömörebb állag mellett esküszik.
A kellemes ízvilág mellett a sajtnak több jótékony hatása is van – a pizzák mellett a kiegyensúlyozott étrend egyik kulcsfontosságú összetevője is.
Minden sajtkedvelő bizonnyal tudja, hogy sajt és sajt között is hatalmas különbségek lehetnek. Ez a pizzáknál sincs másképp, hiszen itt sem mindegy, milyen sajtot választunk feltétnek – persze ahányféle ember, annyi féle preferencia, mindannyiunknak megvan a maga kedvence, vagy akár egyedi kombója, amikor a pizzákra kerül a sor.
Azonban pizzafeltétek közül is van olyan, amik szinte már klasszikusok és igazi közönség kedvencek. Ezek alól a sajtok sem kivételek. Néhány sajtféle kifejezetten népszerűvé vált, mint pizzafeltét.
Mozzarella
Talán a legismertebb sajtféle, ami a pizzára kerülhet. Egy igazi klasszikus és közkedvelt feltét, sokunk kedvence a mozzarella sajt a pizzán, és nem alaptalanul – ez a sajtféle, a benne lévő víz miatt, ami a sütés közben elpárolog, egy ámbár nem túlzottan, de kellemes, nyúlós textúrát vesz fel, miután megolvad.
Nem csak az állaga, hanem az íze is imponáló ebben az olvadt állapotban, különösen a paradicsomszósz és a bazsalikom társaságában egy igazán harmonikus ízvilágot teremtenek.
A mozzarella nem csak az igazi olasz pizza védjegye, maga a sajt már évszázadokkal ezelőtt jelen volt Olaszországban. A múltban főképp bivalytejből készítették a mozzarellát, manapság azonban már ugyanolyan elterjedt a tehéntejből készült változata is.
Parmezán
A mozzarella után a parmezán is nagy népszerűségnek örvend. Ez a sajtféle azonban erősebb, karakteresebb ízzel bír, kicsit sósabb, mint a mozzarella, amivel együtt nagyszerű párosítás is lehet.
A mozzarellához hasonlóan, a parmezán is Olaszországból ered, azonban bivalytej helyett ezt a sajtot csak tehéntejből készítik.
Többet között a Margherita pizza feltétje is magában takarja a parmezánt és a mozzarellát is.
Gouda
Egy édesebb választás a mozzarella és a parmezán mellett, azonban ez közel sem jelenti azt, hogy rosszabb – manapság a klasszikus, nápolyi pizzák mellett már egzotikusabb választék is a rendelkezésünkre áll.
A gouda leginkább olyan pizzákhoz passzol, amik tartalmaznak halat, illetve ha valamilyen tenger gyümölcse szerepel a feltéten.
A nagy kérdésre visszatérve
Visszakanyarodva pedig az eredeti kérdésünkre, hogy van-e, vagy nincs jó pizza sajt nélkül: tagadhatatlan, hogy a sajt már-már szinte elengedhetetlen a pizzakészítéshez, és egy jó sajtos pizzára alig ha van ember, aki nemet tud mondani.
Azonban a pizza nem csak egy finom étel, hanem egy szelet történelem is, ami során sajtos és nem sajtos változat is egyaránt nagy sikernek örvendett.
Fontos megemlíteni, hogy a hagyományok és a történelem mellett azonban a személyes ízlés is fontos szerepet játszik manapság. Valaki kifejezetten kedveli, ha a sajt a pizzán jó nyúlós, valaki viszont szereti, ha szilárdabb, valaki az erősebb ízeknek hódol, valaki pedig a lágyabbakat részesíti előnyben.
Mi úgy véljük, hogy az ínycsiklandozó sajtos pizzák mellett a Marinara is egy felejthetetlen ízvilággal rendelkezik, és az olasz pizza, akár sajttal, akár sajt nélkül, mindig egy kellemesen laktató és finom választás.
Kínálatunkban mind a Marinara, mind sajtos, autentikus olasz pizzák széles választéka érhető el, köztük igazi bivalymozzarella feltétes pizza is, az igazi nápolyi élményért.