Megláttál online egy nagyon jó sütireceptet. Elhatároztad, hogy kipróbálod, hiszen az utasítások egyszerűek, a tésztához sem kell sok hozzávaló, és a videón vagy képen még a folyamatot illusztrálva is megtalálod!
Belevágsz a sütésbe, viszont szembesülsz azzal, hogy a végeredmény kicsit más, mint amit elképzeltél.
A képeken lévő süti hatalmasra megkelt és puha, amikor kettévágják, a piskóta puha és omlós… a tied viszont picike, és éppen hogy hasonlít egy kicsit a képre!
Pedig a recept azt állította, hogy ezt nem lehet elrontani – ráadásul tényleg olyan egyszerűnek tűnt!
Veled is előfordult már, igaz?
Nos, az ételkészítés során – legyen szó süteményről, főételről vagy pizzáról – nem csak a hozzávalók és a szükséges lépések betartása a fontos, bizony a konyhai eszközök minősége is nagy szerepet játszik az elkészítésben.
Ez a pizzák esetében is így van – hiszen pizza és pizza között is rengeteg különbség van, és ez bizony az elkészítésen múlik!
Milyen az autentikus pizzatészta?
Manapság rengeteg helyen lehet pizzát kapni: nem csak pizzériákban, hanem gyorséttermekben és pékségekben is szembejöhetnek velünk gusztusos, ízletes pizzaszeletek.
Nyílt titok azonban, hogy ezek a pizzák teljesen különböznek az autentikus, nápolyi pizzáktól!
Ez leginkább a tésztában, illetve annak a minőségében nyilvánul meg. Sokszor, ha nem hagyományos, nápolyi pizzériába térünk be, akkor a pizzatészta puha, inkább péksütemény állagú – ezzel ellentétben az olasz pizzatésztára ez egyáltalán nem igaz!
Népszerű társaival ellentétben, az igazi nápolyi pizzatészta kicsit másképp néz ki: vékonyabb, és puhaságát a tészta frissessége adja.
Az igazi, olaszos pizzatészta titka
Felmerülhet a kérdés, hogy a pizzériákon kívül miért nem kapjuk meg azt az igazi tradicionális pizzatészta-minőséget, mint máshol?
Nos, ez a fentebb már említett elkészítésen múlik – vizsgáljuk ezt meg egy kicsit részletesebben!
A pékséges és gyorséttermes pizzák esetében például a tészta sokszor már előre begyúrt, és a hangsúly nem a hagyományos minőségen, hanem a gyors elkészítésen van – ezért a tészta más módszerrel készül, sőt, a sütés is különbözik: ezek a pizzák sütőben sülnek.
Mindeközben Olaszországban a nápolyi pizzákat már a történelmi jelentőségükből kifolyólag is nagy körültekintéssel, hagyományos módon készítik.
A nápolyi pizzatésztához kevés hozzávaló szükséges: csupán liszt, víz, só és élesztő.
Ezeket a hozzávalókat összedolgozzuk, majd kinyújtjuk – a tradicionális nápolyi pizzatésztát mindig kézzel szokták nyújtani és formázni – , utána a tésztának több órás kelesztésre van szüksége.
Majd a sütés ebben az esetben nem sütőben, hanem pizzakemencében történik!
Bizony, az igazi, hagyományos nápolyi pizzát kemencében sütik, de ez még nem minden – az sem mindegy, hogy hány fokon és meddig sül a pizza a kemencében. Az igazi nápolyi pizzát 450 fokon sütik, 60-90 másodpercen át, így a tészta nem lesz túl puha, alaposan átsül, azonban nem ég meg.
A pizzakemence előnyei
Nem hiába használnak a pizzériák pizzakemencét sütő helyett!
Az egyik oka ennek a fentebb említett autentikus ízvilág megteremtése: hiszen egy sütőben sült pizza nem fogja ugyanazt az élményt nyújtani, mint egy klasszikus, kemencés pizza!
Azonban a pizzakemence képes sokkal magasabb hőfokot elérni, mint egy egyszerű sütő – amíg a sütő maximum 250 fokig tud felmelegedni, addig a kemence a 480-500 fokot is elérheti!
Ebből kifolyólag a pizzatészta magasabb hőfokon sül a kemencében, mint a sütőben – ezért is kell hozzá kevesebb idő, hogy a tészta alaposan átsüljön.
Emellett a kemencében megtalálható az úgynevezett pizzakő is – ez segíti elő azt, hogy a tészta egyenletesen átsüljön a magas hőfok segítségével.
Ezen kívül pedig természetesen pedig magában a pizza ízében is megnyilvánul a különbség: ahogy a kinti, grillen sült húsoknak is, a kemencés pizzának is van egy sajátos, egyedülálló íze – amivel a sütőben készültek nem rendelkeznek.
Autentikus, kemencés pizzák a Donna Mamma-ban
Amikor az étterem még csak a tervezés folyamatában volt, már akkor is tudtuk, hogy olyan pizzákat szeretnénk készíteni, amik hűek Olaszországhoz, Nápolyhoz és az olasz pizzákhoz – így nem volt kérdés, hogy mi is pizzakemencében szeretnénk készíteni a pizzáinkat!
Éttermünk a kemencés sütésen kívül tiszteli a hagyományos pizzakészítés egész folyamatát, így egytől-egyig minden pizzát kézzel készítünk: a tésztát kézzel nyújtjuk és bucizzuk, majd több órán át kelesztjük.
Hogy a legmagasabb minőséget nyújtsuk vendégeink számára, egy különleges tanfolyamon vettünk részt, amit a Nápolyi Pizzaszövetség tartott, ezzel is biztosítva, hogy hűek maradunk az olaszországi pizzakészítés hagyományaihoz. Ezen kívül folyamatos továbbképzéseken is részt veszünk, hogy az általunk nyújtott minőséget még jobban fokozzuk!
Étlapunkon megtalálhatóak a klasszikus, igazi nápolyi pizzakülönlegességek, így szeretettel várunk mindenkit Budapest szívében – egy autentikus olasz élménnyel!