A pizza kétségkívül a legínycsiklandóbb, legpopulárisabb ételek közé tartozik. Azonban, ha valódi, olasz ízeket szeretnénk varázsolni, akkor az alapvető összetevők, mint a tészta, a sajt és a feltétek mellett talán a paradicsomszósz az egyik legfontosabb eleme.
A paradicsomszósz az, amely igazán megadja pizzáink ikonikus ízét. A friss paradicsomokból készült, egyszerű szósz gazdag ízével és harmóniájával kiegészíti a pizza tésztáját és a feltéteket.
Ráadásul az elkészítése rendkívül egyszerű és gyors, így akár Te is könnyedén elvégezheted otthon.
Ha te is szeretnél igazi, autentikus pizzát készíteni, akkor kövesd az alábbi receptet, és élvezd a tökéletes olaszos paradicsomszószt!
Hogyan készítsünk házi olaszos paradicsomszószt?
Elkészítésekor fontos, hogy friss, érett, húsos paradicsomokat használjunk. Az olasz konyha különösen nagy figyelmet fordít az alapanyagok frissességére és minőségére, tégy Te is így!
Minden amire szükséged lesz:
Egy közepes méretű paradicsom, 1-2 evőkanál extra szűz – jó minőségű – olívaolaj, egy gerezd fokhagyma, friss bazsalikom, só és egy csipet bors elegendő az elkészítéshez.
Ha friss paradicsomot használsz, akkor először mosd meg őket, majd hámozd meg és aprítsd fel. A paradicsomokat különböző módon lehet felaprítani, attól függően, hogy milyen állagú szószt szeretnél.
Ha például kicsi, egyenletes darabokra aprítod a paradicsomot, akkor enyhébb, simább ízű paradicsomszószt kapsz. Ha azonban durvábbra aprítod a paradicsomot, akkor karakteresebb, darabosabb ízű szószt kapsz.
Egy serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a felaprított paradicsomot. Ne feledd: az olívaolaj teszi az olasz paradicsomszószt igazán különlegessé, és intenzívebbé.
A fokhagyma hozzáadása előtt érdemes a fokhagymát finomra aprítani, hogy az íze jól összekeveredjen a paradicsommal.
Egy csipet sóval és borssal ízesítsd a paradicsomot, ízlés szerint egy pici cukorral, majd add hozzá a felaprított fokhagymát.
A paradicsomos szószt közepes lángon addig főzd, amíg kissé besűrűsödik, és az összes hozzávaló össze nem áll egy krémes, homogén masszává.
Ha túl híg az paradicsomszósz, akkor hosszabb ideig kell főzni, hogy sűrűsödjön az állaga. Ha túl sűrű, akkor kis mennyiségű vízzel lehet hígítani.
Végül add hozzá a felaprított bazsalikomot, amely igazán gazdag ízt ad szószodnak. A bazsalikomot csak a főzés végén adagold hozzá, hogy megőrizze az aromáját és az ízét. Főzzük jól össze, és már meg is vagyunk!
Ha szereted a fűszereket, akkor a bazsalikomon kívül más fűszereket is adhatsz hozzá, például oregánót vagy rozmaringot.
A kész paradicsomszósz ideális bármilyen típusú pizzatésztához. Az állaga lehetővé teszi, hogy jól tapadjon a tésztához, és hogy a feltétek is jól testhezálljanak.
Miben különbözik az olasz paradicsomszósz a többitől?
Az olasz paradicsomszósz a legtöbb pizzéria titkos összetevője.
De miért is?
A friss paradicsomok íze és textúrája meghatározza a pizzánk ízét is. Az olaszos paradicsomszósz általában kevésbé sűrű, mint az amerikai, és általában csak minimális mennyiségű cukrot tartalmaz. Az olaszos paradicsomszósz ízében is különbözik a hagyományos paradicsomszósztól, mivel a friss paradicsomok sokkal intenzívebb ízt adnak az ételnek.
Az olasz paradicsomszósz különlegessége az autentikus olasz ízvilág, amit kölcsönöz. Az alapanyagok és a fűszerek minősége és az elkészítési módja hozzájárul egyediségéhez.
A szószhoz csak a legjobb kvalitású paradicsomokat használják, amelyeket a lehető legfrissebb állapotban dolgoznak fel. Ezek többnyire közepesen nagy méretűek, húsosak és kevés magot tartalmaznak.
Alapanyagok közül a fokhagyma, az olívaolaj és a friss bazsalikom is fontos szerepet játszik. Az oregánó és a rozmaringot megfelelő mennyisége is elengedhetetlen. Az olívaolaj minősége szintén rendkívül fontos, mert a jó olívaolaj egyedülálló ízt és illatot ad a paradicsomszószhoz.
Az elkészítési mód is különbözik más procedúráktól. Az olasz paradicsomszószhoz használt paradicsomot általában először blansírozzuk, majd a héját távolítjuk el és csak utána aprítjuk.
Tejfölös, vagy paradicsomos alap?
Az olasz pizzák alapját illetően általában két fő típust különböztetünk meg: a paradicsomos alapot és a fehér alapot.
Mindkét alap rendkívül népszerű Olaszországban, és az ízvilágon kívül az elkészítés módja és az összetevők is eltérnek.
A “fehér pizza” alapanyagai között a következők szerepelnek: mozzarella, olívaolaj és só. A szokatlan, “alap nélküli” ízvilág kiemeli a tészta sajátos, karakteres ízét.
Magyarországon kevésbé ismert, kevesen preferálják a hagyományos paradicsomos alappal szemben, mert enyhébb ízt ad a pizzának.
Mi a helyzet nálunk, a Donna Mammánál?
Az autentikus nápolyi pizza alapja az olasz paradicsomszósz, amelyet speciális paradicsomokból készítenek. Az olasz paradicsomok egyedülálló ízvilággal és állaggal rendelkeznek, amelyek csak az olasz területeken termesztett zöldségekre jellemzőek.
Mi egy teljesen egyedi recept alapján készítjük el a paradicsomszószunkat. Nem használunk mesterséges adalékokat, tartósítószeres alapanyagokat vagy konzerválószereket.
Hámozott, egész paradicsomot kézzel krém állagúra törjük, majd hozzáadjuk a masszához a kellő só mennyiséget. Nagyon fontosak az arányok, hogy egy egyszerű, de igazán nagyszerű paradicsomszószt kapjunk.
Különösen nagy figyelmet fordítunk az alapanyagok válogatására, hogy azok mindig frissek legyenek és a lehető legtökéletesebb Dolce Vita élményt nyújtsuk látogatóink számára.
Ha egy igazi hangulatos pizzériai élményre vágysz, látogass el hozzánk!