Ma már szinte természetesnek vesszük, hogy bármikor ehetünk egy finom pizzát.
Megrendelhetjük, beülhetünk egy étterembe a barátainkkal, vagy akár a napközbeni rohanás során is elfogyaszthatunk egy szeletet.
Teljesen mindegy, hogy mikor, hol és kivel vagyunk, hiszen mindig jólesik egy szelet ebből a forró paradicsomszósszal és nyúlós sajttal felvértezett finomságból.
A vékony, roppanós és egyszerű változatért rajongsz?
Esetleg sokkal jobban szereted a vastag tésztájú pizzákat különleges feltétekkel?
A deep dish pizzák szerelmese vagy és azt preferálod, ha csordultig megtömik a pizzatésztát változatos összetevőkkel?
Ahhoz, hogy szinte bárhol elérhető legyen számunkra a pizza, illetve ahhoz is, hogy rengeteg különböző verzió közül megtalálhassuk a kedvenceinket egy dologra volt szükség:
arra, hogy a pizza körbejárja a világot!
Kalandozásai során mindenkit elbűvölt ez a csodálatos és sokoldalú étel, így a legtöbb országban különböző pizzakülönlegességek váltak ismertté, így az ízlésednek megfelelőt ma már könnyedén meglelheted.
De hogyan jutott el a pizza a világhírnévig?
A kezdetektől a sikerig..
A görögöktől az egyiptomiakig, a perzsáktól az indiánokig: mindenki számára ismert volt az úgynevezett lapos kenyér, amelyből később a pizza ötlete keletkezhetett.
Olyan feltéteket használtak, mint a fűszernövények és a húsok, amelyek később kiegészültek zöldségekkel és más alapanyagokkal: ezekkel a generációk és a különböző népek folyamatosan kísérleteztek!
Ezeket a kenyereket sokan a modern pizza rokonainak tekinthetik, de nincs egyelőre határozott egyetértés abban, hogy melyik is volt az első változat, és hogy a lapos kenyér egyáltalán tekinthetők-e a pizza előfutárának.
Valójában a pizza valószínűleg Nápolyban, Olaszországban született évtizedekkel azután, hogy a paradicsomot először bemutatták Európában.
Az eredeti nápolyi pizzát kezdetben a szegény emberek ételeként árulták az utcákon, sokféle választható feltéttel. Az első olasz pizzéria, az Antica Pizzeria Port’Alba 1738-ban kezdett pizzát sütni, amikor az étel egyre népszerűbb lett, különösen a Nápolyba látogató turisták körében.
Tudtad?:
A nápolyi pizzának sajátos szabályrendszere van, amelyet az Igazi Nápolyi Pizza Szövetség ismer el.
A szervezet célja a pizza valódi esszenciájának megőrzése, jelenleg pedig csak a Margherita és a Marinara receptek számítanak autentikus nápolyi pizzáknak.
Ezt követően 1889-ben megszületett a modern pizza, amikor Raffaele Esposito pizza készítő megalkotta a “Pizza Margheritát” az olasz királynő, Savoyai Margherita számára.
Ez a pizza csak paradicsomot, mozzarellát és bazsalikomot tartalmazott, hogy az az az olasz zászló színeit képviselje, így fejezve ki a tiszteletét az uralkodó család felé.
Annak ellenére, hogy Olaszországban született meg a recept, a pizza mégsem Európa egyik országában találta meg a második otthonát, hanem a tengerentúlon.
A 19. század végén az olasz emigránsok már elérték a keleti partot, 1905-ben pedig megnyílt az első pizzéria New Yorkban.
Bár a pizza korábban utat talált Amerikába, igazán csak a második világháborúkor vált népszerűvé. A háború után az Olaszországot megszálló amerikai katonák a focaccia és a pizza szeretetével tértek haza, miközben New Yorkban – és egyre több helyen – elérhetőek voltak ezek a finomságok.
Azok a étterem-tulajdonosok, akik korábban nem hallottak a pizzáról, először bizonyára összezavarodtak, de hamar rájöttek, hogy számtalan variációt jelentethetnek meg a helyi ízlésnek megfelelően.
Nem sokkal később a pizza amerikai intézménnyé vált, így gyorsan átvették a vállalkozó szellemű vendéglősök (akik gyakran nem olasz származásúak voltak), és az igényeknek megfelelően alakították át.
Természetesen mindeközben Európában is terjedt a kemencében sült finomság híre – bár lassabban, mint az Egyesült Államokban – mégis egyre gyakrabban lehetett a különböző országokban és városokban pizzériákat találni.
A hatalmas siker miatt a vállalkozók olyan kiskapukat kerestek, amelyek megoldás nyújtanak arra, hogy ne kelljen az embereknek minden alkalommal ellátogatni egy étterembe, ha erre a népszerű finomságra vágynak.
És meg is találták azokat!
Ha most azonnal fogyasztanád..
Ahogy a rendelkezésre álló jövedelem nőtt, a hűtők és fagyasztók egyre elterjedtebbek lettek – megszületett a fagyasztott pizza ötlete.
Úgy tervezték, hogy az emberek csak beszerzik, majd hazaviszik és megsütik a finomságot, de a tartósítás, az utazás és a sütés miatt módosítani kellett a receptet.
Az alapot friss paradicsom helyett paradicsompürével kellett helyettesíteni, hogy sütés közben ne száradjon ki a pizza, míg a sajtokat úgy kellett kifejleszteni, hogy ellenálljanak a fagyasztásnak.
A második változás a pizza házhozszállítása volt. Az autók és motorkerékpárok növekvő elérhetőségével lehetővé vált, hogy a frissen elkészített ételeket a vásárlók ajtajához szállítsák – a pizza pedig az elsők között került fel az étlapra.
Legfőképpen ezeknek a változtatásoknak a hatása volt az, hogy egyre több, különböző féle-fajta pizza tűnt fel a térképen. Míg a forma, a paradicsomszósz és a sajt szilárdan rögzült, a vásárlók újdonság iránti vágya iránti igény egyre kifinomultabb fajták kínálatához vezetett.
Nem csoda tehát, hogy manapság ananásszal, sajttal töltött széllel, tenger gyümölcseivel, esetleg mogyoró krémmel és banánnal fogyasztjuk:
a pizza az idők során alkalmazkodott az ízlésünkhöz.
Nem véletlen, hogy egy válogatós társaságban is mindig lesz egy közös nevező: a pizza!
Tudtad?:
Egy Amerikában készült felmérés során a válaszadók 94 százaléka evett pizzát a felmérést megelőző hónapban, ezen kívül csaknem 72 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy annyira szereti a pizzát, hogy megenné reggelire, ebédre és vacsorára is!
A világ változik, azonban a pizza örök!
Kóstolj meg minél több különböző változatot, feltétet, szemezgess a kínálatunkból és add át magad a pizza határokat átívelő különlegességének!