A kulináris élvezetek birodalmában kevés étel rendelkezik olyan vonzerővel és kulináris jelentőséggel, mint a pizza.
Míg eredete az ősi civilizációkra nyúlik vissza, egy bizonyos típusa különösen megragadta az emberek szívét és ízlelőbimbóit szerte a világon: ez a nápolyi pizza!
Ebben a blogbejegyzésben felvesszük a túrahátizsákunkat és egy ízletes utazásra indulunk, hogy felfedjük a nápolyi pizza történetét, hogyan is került be a nyüzsgő magyar kulináris színtérbe.
A nápolyi pizza története
Talán azt már tudtad, hogy a nápolyi pizzának az eredete az olaszországi Nápoly szívében gyökerezik.
A 18. században a munkásosztálybeli polgároknak megfizethető és egyszerűen hordozható ételekre volt szükségük: a tészta, a paradicsom, a mozzarella sajt, az olívaolaj és a friss bazsalikom szerény, mégis üdítő kombinációja kulináris remekművet hozott létre: a korai nápolyi pizzát.
Idővel az olasz pizza hírnevet szerzett a macskaköves utcákon túl is: 1889-ben megalkotásra került az ikonikus Margherita pizza Savoyai Margit olasz királynő részére: ez tette a nápolyi pizzát a nemzeti büszkeség szimbólumává.
Nápolyból Magyarországra
Az első nápolyi pizzákat kínáló pizzériák a 20. század végén kezdtek felbukkanni Budapesten és más nagy magyar városokban, ezek a pizzériák pedig hűen ragaszkodtak a nápolyi pizzakészítés hagyományos módszereihez. A kézzel gyúrt tésztától az eredeti összetevőkön át a kemence hőfoka és az elkészítési idő is az eredeti nápolyi mesterség hitelességét tükrözi.
A konyhánk sokszínűsége bővült, mi pedig nem is lehetnénk boldogabbak!
A gazdag kulináris hagyományairól ismert Magyarországon a nápolyi pizza barátságos otthonra talált. Egyszerű és élénk ízei visszhangra találtak a lakosság körében, akik nagyra értékelik a minőségi alapanyagok és a régi, hagyományos technikák párosítását, hiszen az ikonikus magyar konyha ételei is főleg ezekre épülnek.
Ezért szeretjük mi igazán
Gondoltál már arra, hogy feltennéd a kérdést egy pizza-étterem csapatának, hogy miért is szeretik a nápolyi pizzát? Nos, ha azt gondolod, hogy már unjuk az elkészítését vagy az ízét, tévedsz! Odáig vagyunk a nápolyi pizza minden eleméért, az elkészítési folyamatért, az ízek pedig még mindig rabságba ejtenek.
Szinte egy utazás Olaszországba
A nápolyi pizzák fogyasztása minket szinte azonnal Nápoly napsütötte utcáira repít, és bár alapból egy mesés helyszínen, Budapest szívében van a bázisunk, mégis remek érzés elszakadni a hétköznapokról, emellett pedig egy jót enni!
Minőségi összetevők, igazi nápolyi pizzaélmény
A nápolyi pizza szépsége, hogy csupán néhány egyszerű, kiváló minőségű alapanyagra van szükség hozzá: a friss bazsalikom és paradicsom illata mesés hangulatba varázsolja az éttermünket, ahogyan a kemencénk is, amelyben villámgyorsan készülnek el a pizzák.
Mosolygó vendégek
Miért vagyunk igazán hálásak a nápolyi pizzának? Azért, mert nap mint nap találkozhatunk veletek, és egy nehéz nap végén, a barátokkal töltött este során, vagy egy randi alatt is ugyanolyan jólesik nektek a pizza, amelyet szívvel lélekkel készítünk el nektek!
Te is megkóstolnád az autentikus nápolyi pizzát?
Esetleg nagy kedvenced, mi pedig meghoztuk az étvágyad?
Nincs kérdés: találkozzunk a Donna Mammában!