Forró, üdítően és igen csábítóan roppanó pizza. Szimfónia a fülünknek és kellemes érzés az ízlelőbimbóinknak.
A pizza kétségkívül és teljesen érthető okokból kifolyóan mindannyiunk nagy kedvence, amelyet sosem utasítunk el.
Nem csak finom, de tökéletes összetevője egy baráti találkozónak vagy egy romantikus randinak. A legszomorúbb és fáradtabb hétköznapokat is képes bearanyozni.
Te tudod, honnan származik az igazi, hamisíthatatlanul eredeti pizza? Az a fajta, amelyiket ízlelve rögtön mosolyra húzódik a szád?
Talán nem is kell sokat gondolkoznod a kérdésen, hiszen manapság szinte mindenki tudja, hogy ha pizzára terelődik a szó, akkor csakis Olaszország, azon belül is Nápoly a jelszó!
A következőkben megéri velünk tartani, ugyanis elárulunk minden fontos tudnivalót Nápolyról, amely a pizzakészítés igazi fellegváraként vált híressé!
Az első pizzák nyomában
Egy olasz szóbeszéd szerint a pizza eredete Olaszországba vezet, ahol egy szegény koldus bekopogtatott egy házba. Egy idősebb hölgy éppen a betevő kenyérhez dagasztotta a tésztát és nagyon megsajnálta a fiút.
Letépett egy kis szeletet a tésztából és bőségesen megpakolta zöldségekkel és mindennel, amit a konyhájában talált. Ezután pedig betette a kemencébe és ropogósra sütötte.
Mindenki bízza a saját fantáziájára, hogy ez a mese igaz lehet -e, egy dolog azonban biztos: a pizza már az időszámításunk előtti időkben is megjelent és ismert volt.
Honnan lehetünk olyan biztosak mindebben? Onnan, hogy fennmaradtak bizonyos festmények és barlangrajzok, amelyeken már felfedezhetjük a pizza készítés lépéseit és folyamatait.
A görögök és az egyiptomiak is hódoltak ennek a fenséges ételnek. Odáig voltak a sült tésztákért, amelyeket kedvenc zöldségeikkel és mártásaikkal tettek még finomabbá.
A Pompeii-ben tett régészeti feltárások során pedig igazán érdekes bizonyítékra bukkantak: egy vendéglátóhelyre, amely egészen biztosan pizzakészítő műhelyként működhetett egykor.
Szia, pazar, nápolyi pizza!
Ahogyan azt már korábban írtuk, a fenséges pizza eredete egészen Nápolyig nyúlik vissza. Mivel a paradicsom csak a 17. században jelent meg, ezért addig főként a tejfölös alapú pizzák kerültek központi szerepbe.
A későbbiekben pedig egyre népszerűbbé vált a kenyérlepényeknek nevezett tészták paradicsommal való megkenése és ilyen formában történő tálalása is.
Honnan származik a pizza szavunk?
Amennyiben mi is az igazi pizza rajongók körébe tartozunk, úgy nem árt tudnunk, hogy honnan is ered a pizza szó.
Egy 1907-es olasz szótár szerint a pizza szavunk a „pinza” kifejezésből ered.
Akinek a pizzát köszönhetjük
Ha csak egy ember nevét említhetnénk, akinek ezt a fenséges ételt köszönhetjük, akkor Raffaele Esposito nevét kell megemlítenünk. Raffaele egy olasz pékmester volt, aki a Pizzeria Brandi vendéglátóhelyen sütötte a pompás pizzákat.
Különlegesség, hogy a hely még ma is létezik és érthető módon igen nagy népszerűségnek örvend.
Az 1800-as évek közepéig főként az volt a jellemző, hogy az utcai árusok kínálták a pizzákat, egészen 1889-ig, amikor nagy előrelépés történt a pizzakészítés területén.
Raffaele pékmester ekkor ugyanis a királyné tiszteletére készített egy különleges pizzát, amely olasz nemzeti színekben pompázott. A nagy sikerre való tekintettel a pizzát Margherita pizzának nevezte el.
Ezután hatalmas érdeklődés kezdte övezni a pizzát, így megalakult az első pizzéria, az Antica Pizzeria, amely ma már a pizza szerelmesek kötelező látnivalója Nápolyban.
Végül a vándorló olaszoknak köszönhetően a pizzakészítés elterjedt szerte a világon, hatalmas sikert hozva.
Amit a nápolyi pizzákról tudni illik
Most már kétségkívül állíthatjuk, hogy Nápoly a pizza készítés fellegvára. A hivatalos leírás szerint összesen kétféle autentikus nápolyi pizza létezik: a Pizza Margherita és a Pizza Marinara.
A Pizza Marinarán paradicsom, oregánó, fokhagyma és olívaolaj található, míg a Margheritán San Marzano paradicsomszósz, bivaly mozzarella, bazsalikom, olívaolaj és reszelt pramezán.
Ha autentikus nápolyi pizzára fájna a fogad
Amennyiben éppen nem vagy kísérletező kedvedben a főzés terén és szívesen dőlnél hátra egy meghitt pizzériában, ahol az egész helyiséget az olasz életérzés és az ínycsiklandó pizza tészta illata hatja át, van egy kitűnő tippünk.
Látogass el a Donna Mamma pizzériába, ahol autentikus nápolyi pizzák közül válogathatsz. Különlegességünk, hogy pizzáinkat az AVPN (Nápolyi Pizzaszövetség) is elismerte.
Mi nem csupán pizzákat sütünk, hanem nápolyi pizzaélményeket kínálunk a pizza szerelmesei számára.
450 fokos kemencékben pillanatok alatt elkészül a kedvenc vékony tésztás pizzád, amely garantáltan bearanyozza majd a legnehezebb napodat is.
A gasztronómia iránti elkötelezettségünket és lelkesedésünket pedig bizonyítja a nemzetközileg is elismert, a tulajdonosi körünkhöz tartozó Bamba Marha lánc, illetve a Michelin tányér elismerést nyert Hoppá! Bistro is.
Folyamatos szakmai tréningekkel képezzük a csapatot, ezen kívül pedig az állandóan megújuló havi ajánlataink és kiegészítő opcióink (vegán menü) biztosítják azt, hogy a Donna Mamma élményt sose lehessen megunni.